Australia Austria France Germany Greece Italy Japan New Zealand Portugal Singapore Spain Switzerland UAE UK


  KOΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ & AEROBIN


 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ;

  Η κομποστοποίηση μετατρέπει τα οργανικά απορρίμματα από την κουζίνα και τον κήπο σε σκουρόχρωμο σαν χώμα υλικό υψηλό σε θρεπτικά συστατικά. Κομποστοποίηση είναι το όνομα που δόθηκε σε μια μέθοδο, αερόβια ή αναερόβια, διάσπασης οργανικών απορριμμάτων. Επιθυμητή είναι η αερόβια διάσπαση καθώς είναι ταχύτερη και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον (δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές εάν λειτουργήσει σωστά).

 2. ΓΙΑΤΙ ΚΟΜΠΟΣΤ;

  α. Τα οργανικά απορρίμματα, όπως τα απορρίμματα του κήπου και τροφίμων (της κουζίνας) όταν αποστέλλονται στη χωματερή θα παράγουν τελικά υψηλά επίπεδα μεθανίου (21 φορές πιο επιβλαβή από το CO2). Το αέριο μεθάνιο είναι από τα αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στο φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Αναερόβιας διάσπασης οργανικών υλικών. Αυτό ουσιαστικά είναι επιβλαβές για το περιβάλλον μας.

  β. Με την κομποστοποίηση συμβάλλετε στη μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν στη χωματερή ή αποτεφρώνονται και βοηθάτε σημαντικά το περιβάλλον του πλανήτη μας.

  γ. Το κομπόστ θα μειώσει την εξάτμιση από τον κήπο σας ή τους μπαξέδες σας και κατά συνέπεια θα μειώσει τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείτε στον κήπο και στα παρτέρια σας.

  δ. Το κομπόστ θα βελτιώσει την υγεία του χώματός σας, οπότε στην περίπτωση του κήπου και των παρτεριών σας, θα ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών, των θάμνων, των δέντρων και φυσικά των λαχανικών. Κατά συνέπεια, θα περιορίσει και την χρήση λιπασμάτων για την τόνωση του χώματός σας.

 3. ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ AEROBIN ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

  α. Ο κεντρικός πνεύμονας εξαερισμού.

  β. Έχει μονωμένα πλαϊνά τοιχώματα και καπάκι για λειτουργία όλο το χρόνο - και για να συγκρατεί τη θερμότητα που δημιουργείται από την αερόβια μέθοδο κομποστοποίησης και για να εμποδίζει τον κρύο αέρα της ατμόσφαιρας από το να φτάνει στη βιομάζα.

  γ. Δε χρειάζεται γύρισμα ή ανάδευση της βιομάζας - απλά ρίξτε μέσα και ξεχάστε το!

  δ. Είναι ανθεκτικό στα ζωύφια.

  ε. Θα παράγει γρήγορα κομπόστ.

  στ. Έχει Βάση & Δοχείο Στραγγισμάτων για τη συλλογή των υγρών θρεπτικών συστατικών που αποβάλλονται από τη βιομάζα (πράσινα απορρίμματα).

  ζ. Ο Aerobin δεν απαιτεί εξαρτήματα ή εργαλεία.

  η. Έχει σύστημα ανακύκλωσης της υγρασίας.

  θ. Ο Aerobin κομποστοποιεί απορρίμματα από την κουζίνα και τον κήπο.

  ι. Ο Aerobin μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 4. ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΕΡΟΒΙΑ ΘΕΡΜΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;

  Η αποσύνθεση ή η διάσπαση της οργανικής ύλης επιτυγχάνεται με την παρουσία και δράση μικροοργανισμών, που βρίθουν σε ένα ζεστό, καλά οξυγονωμένο περιβάλλον. Η θερμή κομποστοποίηση είναι η δράση μικροβιακών βακτηριδίων. Τα μικρόβια αυτά είναι μικρότερα απ' όσο μπορεί να δει το μάτι, αλλά τα μικρόβια αυτά κάνουν θαύματα υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Όπως και εμείς, έχουν ορισμένες πολύ βασικές ανάγκες για να υπάρξουν και να αναπτυχθούν – την συνεχή παροχή αέρα, νερού και καλής ισορροπημένης διατροφής. Η θερμή κομποστοποίηση προτιμάται γιατί σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια, εμβολιάζει κατά των ζιζανίων και των σπόρων τους και δημιουργεί καλής ποιότητας κομπόστ σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, η αερόβια κομποστοποίηση μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – συγκεκριμένα αέριο μεθάνιο που είναι 21 φορές ισχυρότερο από το CO2 (Διοξείδιο του Άνθρακα), που είναι υποπροϊόν της αναερόβιας αποσύνθεσης – αυτό που συμβαίνει στις χωματερές.

 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ AEROBIN;

  Το σημαντικότερο είναι να παρέχετε καλή ισορροπημένη διατροφή με οργανικά υλικά (τη βιομάζα) για να ταϊζετε τα μικρόβια και να τα αποθέτετε με τρόπο που να μην καλύπτει το σωρό ή να εμποδίζει την ελεύθερη στράγγιση.

  α. Τι σημαίνει ισορροπία;

  Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία όπως και για την καλή κομποστοποίηση. Όσο πιο ισορροπημένη είναι η βιομάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μικροβιακή δραστηριότητα και τόσο ευκολότερο είναι να διαχειριστείς την ικανότητα κομποστοποίησης του Aerobin σας.

  β. Πώς υπολογίζετε το ποσοστό υγρασίας;

  Τα μικρόβια χρειάζονται υγρό περιβάλλον. Τα υλικά που τοποθετείτε στον Aerobin θα πρέπει να έχουν αρκετή υγρασία ώστε όταν τα πιέσετε, να δίνουν την αίσθηση υγρού σφουγγαριού ή σφουγγαρίστρας. Εάν η βιομάζα είναι πολύ υγρή, τότε τα μικρόβια θα πνιγούν και τα αναερόβια βακτηρίδια θα πάρουν τη θέση τους. Εάν είναι πολύ στεγνή, τα μικρόβια πεθαίνουν και η διαδικασία σταματά. Τα μικρόβια αυτά είναι ακριβώς σαν εμάς – ό,τι συντηρεί εμάς, συντηρεί κι εκείνα!

  γ. Χρειάζεστε ποικιλία για πετυχημένη κομποστοποίηση!

  Ο σιγουρότερος τρόπος για να εμποδίσετε την υπερφόρτωση της βιομάζας με υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ενός υλικού είναι να αναμειγνύετε όλα τα υλικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η συγκέντρωση υλικού που ενδεχομένως δε θα βοηθήσει την ισορροπία της βιομάζας μέσα στον Aerobin σας. Καλό μείγμα σημαίνει ότι τα επίπεδα υγρασίας δε θα είναι υπερβολικά και ότι ο αέρας διαπερνά τη βιομάζα.

  δ. Γιατί είναι σημαντικές οι οσμές;

  Οι οσμές μπορούν να σας πουν πώς λειτουργεί το κομπόστ σας:-

  Εάν είναι μια φρέσκια γήινη μυρωδιά - αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία κομποστοποίησης πηγαίνει καλά - μπορεί ακόμα να έχει γλυκιά μυρωδιά - μπράβο σας!

  Εάν δεν υπάρχει καθόλου μυρωδιά - αυτό σημαίνει ότι η βιομάζα σας συνολικά είτε είναι πολύ στεγνή, είτε υπάρχει ένα στρώμα ή και περισσότερα που σχηματίζουν ένα φυσικό φράγμα στη ροή του αέρα και δε γίνεται τίποτα. Θα χρειαστεί να αναμείξετε πάλι το υλικό αυτό (να αδειάσετε τον Aerobin σας) για να πετύχετε μεγαλύτερη ισορροπία και ποικικία. Προσθέστε υλικά με περισσότερο άζωτο όπως το κομμένο γκαζόν ή τα απορρίμματα της κουζίνας ή φρέσκα φύλλα ώστε η βιομάζα σας να αποκτήσει την υφή υγρού σφουγγαριού όταν την ζουλήξετε.

  Εάν υπάρχει μια διακριτική οσμή κλούβιου αυγού - αυτό σημαίνει ότι η βιομάζα σας έγινε ή γίνεται αναερόβια - μάλλον επειδή υπάρχει υπερβολική υγρασία και πλούσια σε άζωτο υλικά. Και πάλι θα χρειαστεί να αδειάσετε τον Aerobin σας και να ανακατέψετε πάλι τη βιομάζα προσθέτοντας τσαλακωμένες εφημερίδες ή χαρτόνι ή στεγνό κομμένο γκαζόν ή φύλλα μέχρι να πετύχετε την υφή σαν υγρό σφουγγάρι.

 6. ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ;

  α. Κατ' αρχάς, τοποθετήστε στη βάση του Aerobin ένα στρώμα πάχους 10 εκατοστών από ξερά φύλλα ή κλαδιά ή προϊόν από το φυτώριό σας όπως υλικό εδαφοκάλυψης από ζαχαροκάλαμο. Αυτό προστατεύει το δάπεδο στράγγισης από υλικά που το φράζουν ενώ εσείς ξεκινάτε την διαδικασία κομποστοποίησης. Εάν έχετε ήδη ξεκινήσει την κομποστοποίηση και έχετε στη διάθεσή σας υγιές κομπόστ, απλά γεμίστε τον Aerobin με ένα στρώμα 10 εκατοστών.

  β. Μπολιάστε τον κάδο σας με ενεργό υγρό κομπόστ - αυτό μπορείτε να το αγοράσετε από το τοπικό σας κατάστημα ειδών κηπουρικής ή φυτώριο (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αποστειρωμένο). Αυτό θα προσθέσει υγιή επίπεδα μικροβίων στον Aerobin σας.

  γ. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να προσθέτετε τα υλικά σας στον Aerobin. Όμως, κοιτάξτε πρώτα τον Προσομοιωτή Κομπόστ που υπάρχει στην ιστοσελίδα.

 7. ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΘΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ!

  Εδώ έχουμε λοιπόν μερικές πιθανές περιπτώσεις και συνταγές:-

  α. Πολλά πεσμένα ξερά φύλλα (χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο) και κομμένο γκαζόν (υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο)

  Αναμείξτε 2 μέρη φύλλων με 3 μέρη κομμένο γκαζόν. Γεμίστε τον Aerobin σας με αυτό το μείγμα σε στρώματα των 10 - 15 εκατοστών. Ανάμεσα σε κάθε στρώμα προσθέστε στη συνέχεια τσαλακωμένες, σκισμένες ή λωρίδες εφημερίδας.

  β. Αναμειγνύοντας απορρίμματα κήπου με οικιακά απορρίμματα κουζίνας

  Αναμείξτε ίσες ποσότητες φρέσκων φύλλων, ξερών φύλλων, κομμένου γκαζόν, κλαδεμάτων και απορριμμάτων από την κουζίνα. Λειτουργεί καλά εάν τοποθετήσετε κατά διαστήματα λωρίδες χαρτονιού 10 - 20 εκατοστών, κάθετα στο σωρό της βιομάζας, για να δημιουργήσετε αεροθύλακες. Αυτό όμως είναι μάλλον προτιμητέο παρά απαραίτητο.

  γ. Κυρίως αποφάγια από την κουζίνα (υψηλότερα σε άζωτο) και καθόλου οργανικά απορρίμματα από τον κήπο

  Κάθε φορά που σχηματίζετε ένα στρώμα από τα ανάμεικτα αυτά συστατικά ύψους 10 – 15 εκατοστών μέσα στον Aerobin, προσθέστε ένα στρώμα τσαλακωμένων, σκισμένων ή λωρίδων εφημερίδας (ποτέ ολόκληρα φύλλα) ή αναμείξτε την τσαλακωμένη εφημερίδα στα αποφάγια από την κουζίνα και γεμίστε με αυτά τον Aerobin σας – για παράδειγμα, 1 μέρος τσαλακωμένη εφημερίδα προς 4 μέρη αποφάγια από την κουζίνα. Εναλλακτικά, τοποθετήστε λωρίδες χαρτονιού 10 – 20 εκατοστών κάθετα μέσα στο σωρό της βιομάζας για να δημιουργήσετε αεροθύλακες.

  δ. Αν έχετε πολλά κατάλοιπα φρούτων (υψηλά ποσοστά αζώτου και ίσως υπερβολικά υψηλά ποσοστά υγρασίας)

  Αυτό είναι σε γενικές γραμμές υπερβολικά υγρό και ενδεχομένως με χαμηλό ποσοστό αζώτου. Αναμείξτε 1 μέρος κατάλοιπων φρούτων με 1 μέρος άλλων απορριμμάτων από την κουζίνα για επιπλέον άζωτο και 1 μέρος ξερών φύλλων ή εφημερίδας για να ελαττώσετε το ποσοστό υγρασίας.

  ε. Ζείτε σε αγρόκτημα ή έχετε πρόσβαση σε κοπριές (υψηλό άζωτο και ενίοτε πολλή υγρασία)

  Οι κοπριές είναι ωφέλιμες για το κομπόστ, ιδίως η κοπριά Αλόγου και Αγελάδας. Όταν χειρίζεστε κοπριές, προσέξτε ώστε να ισορροπήσετε την υγρασία και το άζωτο καθώς είναι και τα δύο σημαντικά.

  Κοπριά αλόγου / χωνεμένη κοπριά αγελάδας: Αναμείξτε 3 μέρη κοπριάς με 1 μέρος ξερών φύλλων.

  Φρέσκια κοπριά Αγελάδας: Αναμείξτε 1 μέρος κοπριάς αγελάδας με 1 μέρος ροκανίδια ή 1 μέρος πεσμένα ξερά φύλλα.

  Κοπριά προβάτων: Αναμείξτε 1 μέρος κοπριάς προβάτων με 1 μέρος ροκανίδια ή 1 μέρος πεσμένα ξερά φύλλα.

  Κοπριά στάβλου: Αναμείξτε 3 μέρη κοπριάς στάβλου με 1 μέρος φρέσκα φύλλα και 1 μέρος τσαλακωμένο χαρτί ή ψιλοκομμένο χαρτόνι.

  Κοπριά κοτόπουλων: Αναμείξτε 1 μέρος κοπριάς κοτόπουλων με 1 μέρος χαρτιού και χαρτονιού και 3 μέρη φρέσκων φύλλων ή αντικαταστήστε τα 3 μέρη φύλλων με 1 μέρος κατάλοιπων φρούτων.

 8. ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  α. Συνηθίζεται να έχουμε μεγάλες ποσότητες χαρτιού και απορριμμάτων κήπου τα σαββατοκύριακα και απορριμμάτων κουζίνας μέσα στην εβδομάδα. Για να διατηρήσετε περισσότερη ισορροπία, αποθηκεύστε χαρτί, φύλλα και χαρτόνι κοντά στον Aerobin τα σαββατοκύριακα ώστε να τα προσθέσετε ομοιόμορφα μέσα στην εβδομάδα. Αν ο κήπος σας παράγει μεγάλη ποσότητα φύλλων και γκαζόν, προσπαθήσετε να τα αποθηκεύσετε στη μία πλευρά ώστε να ανακατευτούν σε ίσες ποσότητες με φυτικά απορρίμματα.

  β. Μην προσθέτετε γυαλιστερά έντυπα ή περιοδικά καθώς αυτά ενδέχεται να περιέχουν τοξικά χρώματα.

  γ. Βεβαιωθείτε ότι τα τσόφλια αυγών ή τα ογκώδη αντικείμενα έχουν σπάσει ή θρυμματιστεί.

  δ. Όσο μικρότερο το μέγεθος των σωματιδίων, τόσο το καλύτερο - απλά, θα γίνουν κομπόστ γρηγορότερα.

  ε. Θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τον Aerobin σας εάν είναι γεμάτος τουλάχιστον μέχρι το 50% της χωρητικότητάς του.

  στ. Σχηματίστε ένα στρώμα από τα βαρύτερα πράσινα απορρίμματα ή αν δεν έχετε πρόσβαση στην κατάλληλη συσκευή, απλώστε το υλικό αυτό πάνω στο γκαζόν σας και "πατήστε" το με τη μηχανή που κουρεύετε το γκαζόν - θα σπάσει τα περισσότερα κλαδέματα σε τέτοιο μέγεθος ώστε να κομποστοποιηθούν ταχύτερα.

  ζ. Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Aerobin (www.aerobin400.com) και εντοπίστε το λογισμικό "Προσομοίωση κομποστοποίησης στον Aerobin σας". Το λογισμικό αυτό σας επιτρέπει να προσομοιώσετε την ισορροπία Άνθρακα και Αζώτου, τα επίπεδα Υγρασίας και την Πυκνότητα της Βιομάζας. Στοχεύστε προς τη μέση των 'πράσινων ζωνών' – και να θυμάστε, αυτά τα αποτελέσματα είναι μια εύλογη πρόβλεψη του πώς θα πάει η προσπάθειά σας να κομποστοποιήσετε αν προσθέσετε τα ίδια υλικά και στις ίδιες ποσότητες (βάρος) που έχετε εισάγει στο λογισμικό προσομοίωσης.

  η. Να ανοίγετε τις 2 Πόρτες Πρόσβασης τακτικά ώστε να είστε σίγουροι ότι εξακολουθούν να ανοίγουν εύκολα. Αυτό περιορίζει την πίεση της βιομάζας στην εσωτερική επιφάνεια της Πόρτας (αυτή η επιφάνεια έχει τις οπές αναπνοής του φίλτρου CO2) και είναι ένας καλός τρόπος ώστε να ρίχνετε μια ματιά στην πρόοδο της προσπάθειάς σας να κομποστοποιήσετε.

  θ. Περιστασιακά ξεπλένετε το Δοχείο Στραγγισμάτων χρησιμοποιώντας τον σωλήνα ποτίσματος στην αυλή σας ή σκαλίστε με ένα μικρό κατσαβίδι ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην Κάνουλα του Δοχείου Στραγγισμάτων.

  ι. Να σιγουρεύεστε πάντοτε ότι ο Aerobin είναι τοποθετημένος πάνω σε σταθερή βάση – ποτέ μην τοποθετείτε τον Aerobin σας μόνο πάνω στο έδαφος. Δε διαφέρει από ένα σπίτι – τα θεμέλια του σπιτιού καθορίζουν τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της δομής του σπιτιού – το ίδιο ισχύει και για τον Aerobin σας.

  ια. Το ώριμο κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν από τους δυο τρόπους. Ως επικάλυψη εδάφους στα παρτέρια, στους μπαξέδες ή στις γλάστρες του κήπου σας ή σκάβοντας και αναμειγνύοντάς το με το χώμα. Και οι δύο τρόποι θα προσθέσουν θρεπτικά συστατικά και μικροοργανισμούς στο χώμα σας και θα αυξήσουν την κατακράτηση νερού.

  ιβ. Τα στραγγίσματα που συγκεντρώνετε από το Δοχείο Στραγγισμάτων θα πρέπει να διαλύονται 20:1 με νερό, πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φυσικό λίπασμα στα παρτέρια, το γκαζόν, στους μπαξέδες και στις γλάστρες του κήπου σας.

 9. ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ

  Η αερόβια κομποστοποίηση έχει βασικές ανάγκες και πρόκειται για μια ζωντανή διαδικασία. Ο τρόπος που λειτουργείτε τον Aerobin σας θα καθορίσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας για κομποστοποίηση με τον Aerobin (και οποιαδήποτε συσκευή κομποστοποίησης ανεξαιρέτως). Η μέθοδος της κομποστοποίησης υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ο Aerobin είναι απλά μια συσκευή που προσφέρει ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την Αερόβια Κομποστοποίηση. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις απλές συνταγές και ότι παρέχετε την αναγκαία ισορροπία συστατικών που είναι απαραίτητη για μια πετυχημένη Αερόβια Κομποστοποίηση.


  Καλή επιτυχία & καλό κομπόστ να φτιάξετε