Greek

 
                                                                                                                                                   ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΔΟ “AEROBIN

1. ΘΕΡΜIKH ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ο κάδος Aerobin είναι ειδικά σχεδιασμένος για αερόβια κομποστοποίηση με το θερμικό σύστημα όλο το χρόνο. Η κομποστοποίηση με το θερμικό σύστημα προτιμάται γιατί σκοτώνει τα παθογόνα, εμβολιάζει κατά των αγριόχορτων και των σπόρων τους και παράγει καλής ποιότητας κομπόστ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αερόβια κομποστοποίηση επίσης, περιορίζει ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις άσχημες οσμές. Η άσχημη οσμή είναι το μεθάνιο του αερίου του θερμοκηπίου που είναι 21 φορές δραστικότερο από το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα).

2. ΘΕΡΜΟΦΙΛΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ
Αυτοί οι μικροσκοπικοί βοηθοί είναι γνωστοί επίσης ως ωφέλιμα βακτηρίδια ή θερμοφιλικά βακτηρίδια (φίλοι της θερμότητας) πολύ απλά επειδή μας ωφελούν όταν παράγουμε αερόβια κομπόστ, καθώς αποτελούν το μηχανοστάσιο της διαδικασίας κομποστοποίησης. Είναι μικρότερα απ’ ό,τι μπορεί να δει το μάτι μας αλλά, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, κάνουν θαύματα. Όπως κι εμείς, έχουν βασικές ανάγκες για να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν – αέρα, νερό, ένα άνετο (ζεστό) κλίμα και μια καλή ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, ό,τι κάνετε με το Aerobin σας θα πρέπει να εστιάζει στο να διευκολύνει τη ζωή τους.

3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ AEROBIN
Ο κάδος Aerobin παρέχει τις βέλτιστες περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη αερόβιων μικροβακτηριδίων και την αερόβια κομποστοποίηση. Ένας κεντρικός πνεύμονας παρέχει αέρα, ένας αποστραγγιστικός πάτος αποτρέπει τον πλήρη κορεσμό της βιομάζας και τα μονωμένα τοιχώματα σταθεροποιούν τη θερμοκρασία διατηρώντας τη υψηλή κατά τους πιο κρύους μήνες και φροντίζοντας να μην υπερθερμαίνεται ούτε να στεγνώνει όταν κάνει πραγματικά ζέστη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παρέχετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή υλικών για κομπόστ (βιομάζα) για να τρέφονται τα θερμόφιλα μικρόβια και να την αποθέτετε κατά τρόπο ώστε να μην υπερφορτώνεται ο σωρός, ούτε να εμποδίζει την ελεύθερη αποστράγγιση.

4. ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Πώς βάζουμε τα ωφέλιμα μικρόβια στους κάδους μας; Βρίσκονται παντού σε ποικίλες ποσότητες, ανάλογα με το πόσο βολικό είναι γι’ αυτά το περιβάλλον. Όπως αναφέραμε, ο κάδος Aerobin παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον, οπότε εσείς μένει να προσθέσετε την κατάλληλη τροφή. Αρχικά πρέπει να γίνεται με αρκετά ακριβή τρόπο ώστε να παρέχονται οι ιδανικές συνθήκες για την ευημερία των ωφέλιμων βακτηριδίων. Ένας σίγουρος τρόπος για την γρήγορη και δραστική κομποστοποίηση είναι η προσθήκη ενεργού κομπόστ από αλλού για έναυσμα. Αυτό μπορεί να είναι από κομπόστ που ήδη έχετε ή από υλικό κομπόστ που αγοράσετε από τοπικό φυτώριο – απλά βεβαιωθείτε ότι είναι ζωντανό και όχι αποστειρωμένο.

5. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία καθώς και για την καλή κομποστοποίηση. Όσο πιο ισορροπημένη είναι η βιομάζα, τόσο μεγαλύτερη η μικροβιακή δραστηριότητα και τόσο πιο εύκολη είναι η διαχείριση της ικανότητας κομποστοποίησης του κάδου σας Aerobin. Όταν υπάρχει μεγάλη μικροβιακή δραστηριότητα, το κομπόστ είναι πιο υγιές και μια μεγαλύτερη γκάμα υλικών μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Επιτυχημένη κομποστοποίηση με το θερμικό σύστημα παράγεται με ισορροπία άνθρακα : αζώτου σε αναλογία 30:1. Αυτό είναι δύσκολο να το διανοηθούμε αλλά σε γενικές γραμμές, τα οργανικά υπολείμματα του κήπου και του σπιτιού περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα και μικρότερη ποσότητα αζώτου. Τα οικιακά υπολείμματα συνήθως έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Για παράδειγμα, η ανάμειξη ίσης ποσότητας υπολειμμάτων από την κουζίνα και φύλλων δίνει σχεδόν την ιδανική ισορροπία. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τις συνταγές στο τέλος του άρθρου αυτού.

6. ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Όπως κι εμείς, τα θερμόφιλα μικρόβια αγαπούν την ποικιλία. Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες του ίδιου πράγματος μπορούν να τα επιβραδύνουν ή ακόμα και να τα σταματήσουν επί τόπου. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε την υπερφόρτωση της βιομάζας με μεγάλες ποσότητες του ιδίου πράγματος είναι αναδεύοντάς το όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό προσφέρει στα μικρόβια επιλογή και αποτρέπει τη συγκέντρωση υλικού που ενδεχομένως να μη βοηθήσει στην ισορροπία της βιομάζας μέσα στον κάδο σας. Ένα καλό ανακάτεμα σημαίνει επίσης ότι τα επίπεδα υγρασίας δε θα είναι υπερβολικά υψηλά και ότι ο αέρας θα διαπερνά τη βιομάζα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσθέσετε ποικιλία. Όλα ανάμεικτα σαν σαλάτα ή σε λεπτά στρώματα (5 – 10 εκατοστά) σαν λαζάνια.

 

 

 

 

 

7. ΝΕΡΟ
Τα ωφέλιμα μικρόβια προτιμούν να βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον. Το υλικό που προστίθεται στον κάδο θα πρέπει να είναι υγρό στην αφή, σαν στυμμένο σφουγγάρι ή μάπα. Αν η βιομάζα είναι υπερβολικά υγρή, τα αερόβια βακτηρίδια δεν μπορούν να αναπνεύσουν και τη θέση τους παίρνουν τα αναερόβια βακτηρίδια. Εάν είναι υπερβολικά στεγνή, τα μικρόβια στεγνώνουν αποτελματώνοντας το κομπόστ. Όπως και εμάς, τους αρέσει να πίνουν και συνεχίζουν να αναπνέουν. Όπως αναφέρθηκε, ο κάδος Aerobin έχει αποστραγγιστικό πάτο κι αυτός φροντίζει ώστε να μην υγραίνεται υπερβολικά ο κάδος. Τα στραγγίσματα (υγρά θρεπτικά συστατικά) που συγκεντρώνονται στο Δοχείο Στραγγισμάτων είναι πολύτιμα για τον κήπο σας και μπορούν να συγκεντρωθούν και να αραιωθούν για να ωφελήσουν τα φυτά στις γλάστρες, στα παρτέρια και το γκαζόν – διάλυμα από 20 μέρη νερό και 1 μέρος στραγγίσματα.

8. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΣΜΩΝ
Οι οσμές θα σας πουν πώς πάει το κομπόστ σας και αν ευημερούν τα ωφέλιμα θερμόφιλα μικρόβια.
A
.    Φρέσκια Γήινη Οσμή
Εάν υπάρχει φρέσκια γήινη οσμή, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία κομποστοποίησης προχωράει καλά. Η βιομάζα θα είναι υγρή αλλά όχι πολύ νοτερή με κενά αέρα. Θα εκπέμπει θερμότητα και τα ωφέλιμα θερμόφιλα μικρόβια θα βρίθουν. Ίσως μάλιστα να έχει γλυκιά μυρωδιά.
B.    Χωρίς Οσμή
Εάν δεν υπάρχει οσμή, αυτό σημαίνει ότι δε συμβαίνει τίποτα και ότι ο σωρός του κομπόστ σας είναι είτε πολύ στεγνός, είτε υπάρχει ένα στρώμα ή περισσότερα που δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο στη ροή του αέρα, στην υγρασία και την κυκλοφορία των θερμόφιλων μικροβίων. Θα χρειαστεί να αναδεύσετε πάλι αυτό το κομπόστ για μεγαλύτερη ισορροπία και ποικιλία. Βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά είναι υγρά σαν στυμμένο σφουγγάρι. Προσθέστε υλικά πλουσιότερα σε άζωτο όπως κουρεμένο γκαζόν ή απορρίμματα κουζίνας ή φρέσκα φύλλα ή αυξήστε με νερό εάν είναι απλά πολύ στεγνό, ιδίως αν δεν υπάρχουν καθόλου «νοτισμένα» υλικά διαθέσιμα.
Γ.
     Οσμή Κλούβιου Αυγού

Η οσμή Κλούβιου Αυγού σημαίνει ότι υπάρχουν αναερόβιες συνθήκες και παρουσία υπερβολικά πολλής υγρασίας και πλούσιου σε άζωτο υλικού – λαμβάνει χώρα αναερόβια κομποστοποίηση και το αποτέλεσμα είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Και πάλι θα χρειαστεί να αναδεύσετε αυτό το κομπόστ για περισσότερη ισορροπία και ποικιλία. Αδειάστε το περιεχόμενο στο έδαφος και σκορπίστε το για να ελαττωθεί ο κορεσμός. Στη συνέχεια, αναμείξτε τα περιεχόμενα με αλεσμένη εφημερίδα και χαρτόνι ή ξερό κομμένο γκαζόν και αγανά ξερά φύλλα ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υγρασία σαν στυμμένο σφουγγάρι. Βεβαιωθείτε ότι τα ανοίγματα αποστράγγισης στον πάτο του κάδου είναι ανοιχτά. Καλύψτε τη βάση του κάδου Aerobin σας με ένα στρώμα στεγνού υλικού όπως ένα στρώμα ζαχαροκάλαμου ή αδρά ξερά και αγανά φύλλα για να μειώσετε την πιθανότητα νέας παρακώλυσης. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα κομπόστ και πάλι στον κάδο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως η ζωή, η κομποστοποίηση έχει βασικές ανάγκες αέρα, νερού, τροφής και σταθερής θερμοκρασίας. Η αερόβια κομποστοποίηση είναι μια ζωντανή διαδικασία, δηλαδή τα ωφέλιμα θερμόφιλα μικρόβια. Είναι οι μικροσκοπικοί βοηθοί που παράγουν καλό κομπόστ και ό,τι κάνουμε για τη διαχείριση της αερόβιας κομποστοποίησης στοχεύει στο να διευκολύνει τη ζωή τους.

Η κομποστοποίηση είναι γνωστή στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια – ο κάδος Aerobin είναι απλά μια συσκευή που παρέχει τις ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για αειφόρο στατική αερόβια κομποστοποίηση 12 μήνες το χρόνο. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να κάνετε μια καλή αρχή και μετά, να συνεχίσετε να σερβίρετε ένα ισορροπημένο κομπόστ, σαλάτα ή λαζάνια, στους μικροβιακούς φίλους μας.

Καλή επιτυχία και καλή κομποστοποίηση.

 

 


 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A.        Ξεκίνημα

 

1.  Φορτώστε ένα στρώμα 10 εκατοστών από ξερά φύλλα ή ζαχαροκάλαμο ή κάτι παρεμφερές. Αυτό προστατεύει τον αποστραγγιστικό πάτο από παρακρατήσεις ενώ ξεκινάτε το κομπόστ σας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν προσθέσετε στο αρχικό στάδιο μεγάλες ποσότητες υγρού υλικού όπως αποφάγια.

2.  Μπολιάστε τον κάδο σας με ωφέλιμα βακτήρια χρησιμοποιώντας ενεργό κομπόστ είτε από άλλο κάδο κομποστοποίησης, είτε από το τοπικό φυτώριο (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αποστειρωμένο – μπορείτε να το καταλάβετε γιατί θα πρέπει να είναι υγρό και ζεστό). Αυτό θα προσθέσει υγιή επίπεδα μικροοργανισμών στον κάδο σας Aerobin.

3. Αναδεύσατε το υλικό μπολιάσματος με το υλικό που προσθέτετε εσείς, όπως φύλλα.

4. Αρχίστε να προσθέτετε υλικό σε λεπτά στρώματα ή προαναμεμειγμένο.

B.        Αγανά Ξερά Φύλλα (χαμηλότερα επίπεδα αζώτου) και Αγανό Κομμένο Γκαζόν (υψηλότερα επίπεδα αζώτου)

 

Βεβαιωθείτε πάντα ότι τα φύλλα είναι αγανά, ξερά και όχι πατικωμένα. Αναμείξτε 2 μέρη φύλλων με 3 μέρη κομμένο γκαζόν. Αναμείξτε τα πριν τα προσθέσετε, ή στρώστε κατ’ εναλλαγή 4 εκατοστά φύλλων και μετά 6 εκατοστά κομμένο γκαζόν. Το κομμένο γκαζόν μπορεί να αντικατασταθεί με την ίδια ποσότητα υπολειμμάτων από την κουζίνα. Ή το ιδανικό θα ήταν να προσθέσετε 2 μέρη γκαζόν και 2 μέρη φύλλα και μετά να προσθέσετε 1 μέρος φυτικά υπολείμματα για μεγαλύτερη ποικιλία.

Γ.         Φρέσκα Φύλλα (χαμηλότερα επίπεδο αζώτου)

 

Με τα φρέσκα φύλλα, είναι σημαντικό να μην υπερκορεστεί ο σωρός, οπότε πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο στεγνό υλικό και λίγο περισσότερο άζωτο. Προσθέστε ίσες ποσότητες φρέσκων φύλλων, ξερών φύλλων, κομμένου γκαζόν και υπολειμμάτων από την κουζίνα. Τοποθετήστε τα σε στρώματα των 5 – 10 εκατοστών ή προαναμεμειγμένα για βέλτιστα αποτελέσματα. Έχει καλά αποτελέσματα αν κατά διαστήματα τοποθετήσετε κάθετα στο σωρό, λωρίδες χαρτονιού 100 – 200 χιλιοστών για να δημιουργήσετε αεροθύλακες. Αυτό όμως είναι περισσότερο επιθυμητό παρά απαραίτητο.

Δ.        Κυρίως φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα (υψηλότερα επίπεδα αζώτου)

 

Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα στρώμα υπολειμμάτων από την κουζίνα 10 εκατοστών (4 ιντσών), καλύψτε το με ένα στρώμα ξερών φύλλων 5 εκατοστών (2 ιντσών) ή ένα στρώμα ζαχαροκάλαμου 2,5 εκατοστών (1 ίντσας) μπορεί να υποκαταστήσει τα ξερά φύλλα. Ή αναμείξτε 1 μέρος αλεσμένο χαρτί με 4 μέρη υπολείμματα από την κουζίνα. Και πάλι, κατ’ εναλλαγή, τοποθετήστε κάθετα στο σωρό 1 μέρος χαρτόνι σε μακριές λωρίδες 100 χιλιοστών (4 ιντσών) με 4 μέρη φυτικά υπολείμματα και αυτό επίσης θα βοηθήσει στο σχηματισμό αεροθυλάκων.

Σημείωση: Η χρήση υπολειμμάτων από την κουζίνα μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη όταν αρχίζετε τον κάδο σας. Βεβαιωθείτε ότι ο αποστραγγιστικός πάτος είναι καλά καλυμμένος με στεγνό υλικό που αποστραγγίζει εύκολα, όπως ένα στρώμα ζαχαροκάλαμου. Το μπόλιασμα του κάδου σας με ενεργό κομπόστ μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά! (βλέπε την παράγραφο Ξεκίνημα πιο πάνω). Διαφορετικά θα πρέπει να προσέχετε να πετύχετε την ισορροπία μέχρι να «πάρει βράση» το κομπόστ σας.

E.         Χαρτί και χαρτόνι (πολύ χαμηλά επίπεδα αζώτου)

 

Χρησιμοποιείστε με φειδώ και σε καλή αναλογία με άλλα υλικά, καθώς το χαρτί και το χαρτόνι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα αζώτου. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν όλες τις παραπάνω συνταγές και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη δημιουργία αεροθυλάκων. Σε γενικές γραμμές, αναμείξετε τα μόνο σε μικρές ποσότητες και μην τα τοποθετείτε ποτέ σε στρώματα.

ΣΤ.      Υπολείμματα Φρούτων (ελάχιστα χαμηλότερα επίπεδα αζώτου αλλά συνήθως υπερβολικά υγρά)

 

Αυτά είναι συνήθως υγρά και λίγο χαμηλά σε επίπεδα αζώτου. Συνδυάστε 1 μέρος υπολείμματα φρούτων με ένα μέρος υπολείμματα από την κουζίνα για έξτρα άζωτο και 1 μέρος αγανά ξερά φύλλα για να μειώσετε την υγρασία.

Ζ.         Κοπρολιπάσματα (υψηλά επίπεδα αζώτου και ενίοτε υπερβολικά υγρά)

 

Τα κοπρολιπάσματα είναι καλά για κομπόστ, ιδίως η Κοπριά Αλόγων και η Αποσυντεθημένη Κοπριά Αγελάδων. Όταν χειρίζεστε κοπριές, προσέχετε να ισορροπείτε την υγρασία και το άζωτο καθώς είναι και τα δύο σημαντικά.

Κοπριά αλόγων / αποσυντεθημένη κοπριά αγελάδων: αναμείξτε 3 μέρη κοπριάς με 1 μέρος ξερά φύλλα.

Φρέσκια κοπριά αγελάδων: αναμείξτε 1 μέρος κοπριά αγελάδων με 1 μέρος ροκανίδια ή 1 μέρος αγανών ξερών φύλλων.

Κοπριά προβάτων: αναμείξτε 1 μέρος κοπριά προβάτων με 1 μέρος ροκανίδια ή 1 μέρος αγανών ξερών φύλλων.

Κοπριά στάβλου: αναμείξτε 3 μέρη κοπριά στάβλου με 1 μέρος φρέσκα φύλλα και 1 μέρος αλεσμένο χαρτί ή κομματιασμένο χαρτόνι.

Κοπριά πουλερικών: αναμείξτε 1 μέρος κοπριά πουλερικών με 1 μέρος χαρτί και χαρτόνι και 3 μέρη φρέσκα φύλλα.

Αντικαταστήστε τα 3 μέρη φύλλων με 1 μέρος υπολείμματα φρούτων

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

·      Είναι συνηθισμένο να έχουμε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων χαρτιού και από τον κήπο τα σαββατοκύριακα και υπολείμματα από την κουζίνα στη διάρκεια της εβδομάδας. Για να διατηρήσετε μεγαλύτερη ισορροπία, να αποθηκεύετε χαρτιά, φύλλα και χαρτόνι κοντά στον κάδο Aerobin το σαββατοκύριακο, ώστε να προσθέτονται ομοιόμορφα στη διάρκεια της εβδομάδας. Αν ο κήπος σας παράγει μεγάλες ποσότητες υλικού από φύλλα και γκαζόν, προσπαθήστε να τα αποθηκεύετε σε ένα σημείο ώστε να τα προσθέτετε σε ίσες ποσότητες με τα φυτικά υπολείμματα.

·      Μην προσθέτετε χαρτιά ιλουστρασιόν ή περιοδικά καθώς ενδέχεται να περιέχουν τοξικά χρώματα.

·      Βεβαιωθείτε ότι τα τσόφλια των αυγών και τα ογκώδη αντικείμενα είναι θρυμματισμένα ή σπασμένα.